Webtoepassing Watertoets
Bekijk een instructiefilmpje over de webtoepassing watertoets.
Uitleg bij de modules van de webtoepassing
De webtoepassing bevat diverse modules die gericht zijn op verschillende aspecten van de watertoets. Welke modules u te zien krijgt, hangt af van het profiel waarmee u zich aanmeldt.
- Ik meld me aan als particulier
- Ik meld me aan als vergunningverlener
- Ik meld me aan als adviesverlener
Ik meld me aan als particulier
Moet er advies gevraagd worden en aan wie?
Via deze module komt u te weten of de vergunningverlener bij de beoordeling van uw bouwvergunningsaanvraag verplicht is om advies te vragen in het kader van de watertoets en wie de adviesinstantie(s) is(zijn). U vindt er ook contactinformatie zodat u voor specifieke vragen de adviesinstantie kan contacteren.
Aanbevelingen voor het ontwerp
Deze module geeft u de belangrijkste aanbevelingen voor uw ontwerp zodat het probleemloos de watertoets kan doorstaan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening
Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen en verkavelingsaanvragen moeten voldoen aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen. Via deze module kunt u het controleformulier/de aanstiplijst online invullen, opslaan, afdrukken en toevoegen aan uw bouwvergunningsaanvraag. U weet meteen of er aan de regels van de verordening voldaan is.
Rekentool hemelwaterhergebruik
Omvat uw project de (her)bouw van een overdekte constructie die geen eengezinswoning is en groter is dan 100 m²? Dan moet u volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen een hemelwaterput van maximaal 10.000 liter plaatsen. Wilt u toch een grotere put plaatsen omdat er in en rondom het gebouw veel extra mogelijkheden zijn om het hemelwater te hergebruiken? Dan kunt u een gemotiveerde afwijking van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater aanvragen om een grotere hemelwaterput te mogen plaatsen en de infiltratievoorziening kleiner te dimensioneren.
De rekentool hemelwaterhergebruik geeft u een richtwaarde (oppervlakte in m²) die in mindering kan gebracht worden bij de dimensionering van een infiltratievoorziening of buffervoorziening op basis van de horizontale dakoppervlakte van de overdekte constructie, het voorziene hergebruik en het voorziene volume van de hemelwaterput.
Machtiging
Plant u werken aan een onbevaarbare waterloop of op minder dan 5 meter afstand van deze waterloop (bv. het bouwen van een overwelving van de waterloop, het aansluiten van een lozingsleiding op de waterloop, of het aanbrengen van een verharding binnen deze 5 m-zone…) dan hebt u een machtiging van de waterloopbeheerder nodig om deze werken te mogen uitvoeren. De aanvraag voor een machtiging kunt u integreren in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. Als de waterloopbeheerder een gunstig advies verleent (eventueel onder voorwaarden), geldt dit advies als machtiging voor de werken in de waterloop, zonder dat daarvoor nog een aparte procedure moet doorlopen worden.
Via de module machtiging komt u te weten welke informatie de waterloopbeheerder nodig heeft om uw machtigingsaanvraag te kunnen beoordelen. U kunt de ingevulde vragenlijst ook opslaan en afdrukken en toevoegen aan uw bouwaanvraag.
Signaalgebieden
In de signaalgebieden gelden verscherpte richtlijnen voor de toepassing van de watertoets. Via deze module kunt u nagaan of uw project binnen een signaalgebied ligt en ontdekt u of er een bewarend beleid geldt dan wel of u project aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Meer informatie vindt u in de rubriek signaalgebieden.
Watertoets checklist
De watertoets checklist is een allesomvattende vragenlijst waarmee u kunt aangeven hoe er in uw project voor gezorgd wordt dat er geen schadelijke effecten op het watersysteem ontstaan. Een goed ingevulde checklist bij de vergunningsaanvraag voegen, is een belangrijke meerwaarde voor een vlotte uitvoering van de watertoets door de vergunningverlener (en adviesverlener).
Ik meld me aan als vergunningverlener
Moet er advies gevraagd worden en aan wie?
Via deze module komt u te weten of het verplicht is om advies te vragen aan de waterbeheerder(s) en wie de bevoegde adviesinstanties zijn.
Toets van het gezond verstand
In deze module vindt u voorbeelden van waterparagrafen voor opname in de vergunning in een situatie waarbij er geen schadelijke effecten van de vergunningsaanvraag worden verwacht.
Aanbevelingen voor de waterparagraaf
Worden er wel effecten op het watersysteem verwacht, dan vindt u via de module ‘Aanbevelingen voor de waterparagraaf’ voorbeeldparagrafen voor opname in de vergunning afhankelijk van de specifieke kenmerken van het project en de ligging ervan. Neem de voorbeelden niet zomaar over, maar verfijn ze gebieds- en projectspecifiek.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening
Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen en verkavelingsaanvragen moeten voldoen aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen. Via deze module kunt u nagaan of aan de regels van de verordening voldaan is.
Rekentool hemelwaterhergebruik
Wanneer de initiatiefnemer van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor de (her)bouw van een gebouw dat geen ééngezinswoning is, een hemelwaterput groter dan 10.000 liter voorziet, kunt u aan de hand van deze module uitrekenen hoeveel vierkante meter in mindering mag worden gebracht bij de dimensionering van de infiltratievoorziening (buffervoorziening) in plaats van de standaardaftrek van 60 m².
Signaalgebieden
In de signaalgebieden gelden verscherpte richtlijnen voor de toepassing van de watertoets. Via deze module kunt u nagaan of het project in een signaalgebied ligt en als dit het geval is of er in dit gebied een bewarend beleid van toepassing is dan wel of het project aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Meer informatie vindt u in de rubriek signaalgebieden.
Ik meld me aan als adviesverlener
Moet er advies gevraagd worden en aan wie?
Via deze module komt u te weten welke waterbeheerder(s) de bevoegde adviesinstantie is/zijn voor een specifieke vergunningsaanvraag.
Aanbevelingen voor het wateradvies
In deze module vindt u afhankelijk van de specifieke kenmerken en de ligging van een project, voorbeeldparagrafen voor de opbouw van een wateradvies. Let wel, neem de voorbeelden niet zomaar over, maar verfijn ze gebieds- en projectspecifiek.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening
Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen en verkavelingsaanvragen moeten voldoen aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen. Via deze module kunt u nagaan of aan de regels van de verordening voldaan is.
Rekentool hemelwaterhergebruik
Wanneer de initiatiefnemer van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor de (her)bouw van een gebouw dat geen ééngezinswoning is, een hemelwaterput, groter dan 10.000 liter voorziet, kunt u hier uitrekenen hoeveel vierkante meter in mindering mag worden gebracht bij de dimensionering van de infiltratievoorziening (buffervoorziening) in plaats van de standaardaftrek van 60 m².
Signaalgebieden
In signaalgebieden gelden verscherpte richtlijnen voor de toepassing van de watertoets. Via deze module kunt u nagaan of het project in een signaalgebied ligt en als dit het geval is of er in dit gebied een bewarend beleid van toepassing is dan wel of het project aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Meer informatie over de signaalgebieden vindt u in de rubriek signaalgebieden.